.
mod: Jak sprawdzić położenie prostej względem okręgu?
Dokładnie chodzi o okrąg x2+y2=36 i prostą x−2y+5=0
22 kwi 19:37
wredulus_pospolitus:
można np. graficznie
22 kwi 19:39
wredulus_pospolitus:
II sposób:
wyznaczasz odległość punktu (środka okręgu) od danej prostej (w tablicach masz odpowiedni wzór)
22 kwi 19:39
wredulus_pospolitus:
III sposób
rozwiązujesz układ równań:
22 kwi 19:40
mod: dziękuję bardzo
22 kwi 19:43
wredulus_pospolitus:
chociaż akurat ta prosta 'tak ewidentnie' przecina tenże okrąg, że aż wstyd byłoby stosować II
lub III sposób.
wystarczy odczytać 'najprostsze' punkty prostej (punkt przecięcia się z osią OX oraz OY) i
porównać to z promieniem okręgu, aby zauważyć że oba (a wystarczy że jeden z nich) te punkty
leżą wewnątrz okręgu
22 kwi 19:47
iryt:

x
2+y
2=36 i prosta k: x−2y+5=0, x=2y−5
S=(0,0), r=6
1) sposób
Odległość prostej od środka okręgu:
| | |0−2*0+5| | | 5 | |
d(S,k)= |
| = |
| =√5 |
| | √1+4 | | √5 | |
√5<6⇔ prosta ma dwa punkty wspólne z okręgiem
albo tak:
2) Zbadać ile rozwiązań ma równanie:
(2y−5)
2+y
2=36⇔
y=2−
√315 lub y=2+
√315
x=−1−2
√315 lub x=−1+2
√315
Dwa punkty wspólne
22 kwi 19:55