ciągi
salv: | | 2n3−4n2−18n+36 | |
Dany jest ciąg określony wzorem an= |
| .Wykaż, że wszystkie |
| | n2+n−6 | |
wyrazy tego ciągu są liczbami całkowitymi. Sprawdź, czy jest to ciąg
arytmetyczny.
Po skróceniu co trzeba zostaje
a
n=2n−6
liczę a
n+1=2n−4
a
n+1−a
n=2
a
1=−4
a
2=−2
a
3=0
Jest to rosnący ciąg arytmetyczny o wszystkich wyrazach całkowitych,gdyż jego pierwszy wyraz
jest całkowity a jego różnica wynosi 2.
Czy taka argumentacja wystarcza,czy jeszcze trzeba coś pokazać?
22 kwi 19:12
wredulus_pospolitus:
| | 2n3 ... | |
zapewne autor tego zadania tego nie zauważył, że ciąg dany wzorem an = |
| |
| | n2 .... | |
nie jest równy ciągu a
n = 2n − 6, ponieważ (w tym pierwszym) a
2 nie jest określone
22 kwi 19:23
Hajtowy: Można to też zapisać w ten sposób...
| | 2(n−2)(n−3)(n+3) | |
an = |
| |
| | (n+3)(n−2) | |
I wszystko widać
22 kwi 20:07
Basia: ten wzór nie opisuje ciągu; wredulus już napisał, że a2 nie istnieje
natomiast wyrażenie owszem istnieje, jest określone dla n≠ 2 i dla każdego n∊N
i n≠2 przyjmuje wartości całkowite, co pokazał Hajtowy
22 kwi 20:16