czworokat
Mira: O czworokacie ABCD wiadomo ze AB=2, AD=4, ∡ABC jest prosty, ∡BCD=78o oraz ∡BAD=∡ADC. Wyznacz
∡CAD.
22 kwi 19:11
a7:

obliczamy kąt BAD=ADC=96 gdyż suma miar kątów w czworokącie jest 360
wyznaczamy środek odcinka AC (gdyż trójkąt ABC jest prstokątny i można na nim opisać okrąg) i
mamy trójkąt równoramienny ABO gdzie kąt przy podstawie AB jest równy 96−α
a kąt przy wierzchołku równy 180−(2(96−α))=2α−12,
z trójkąta równoramiennego BCO mamy kąt przy wierzchołku równy ∡BOC=180−(2α−12)=192−2α
| | 192−2α | |
kątOBC równa się |
| =96−α |
| | 2 | |
kąt ABC jest 90 i jest sumą kątów ABO i OBC 96−α+96−α=90 czyli α=51
22 kwi 21:36
a7: nie jednak źle, sorry
22 kwi 21:50
miki: Wg mnie to 24o ale za dużo liczenia
22 kwi 23:51
Eta:

|<CAD|=
12o
23 kwi 01:12
Hugo: Eta a ile wynosi ACB?
23 kwi 09:32
Mira: Nic nie rozumiem z tego rysunku
23 kwi 11:44
an:

EA=4cos6
| 4cos6 | | 2 | |
| = |
| |
| sin(84−α) | | sin(α−6) | |
α=30
o
24 kwi 07:05
Mira: Co to za punkt E?
24 kwi 08:43
an: E to punkt przecięcia przedłużenia odcinka CD z prostopadłą do niego przechodzącą przez
wierzchołek A
25 kwi 11:26
an: Dzieki temu na czworokącie ABCE można opisać okrąg, a AC jest średnicą tego okręgu,
Kąty A i E są kątami prostymi.
25 kwi 11:33
miki: an a ACB=24
o
25 kwi 11:42
an: DAC=α=30° ,kąty B i E proste, jak zaznaczone na rysunku.
25 kwi 11:53
miki: Ale ja się pytam o ACB?
25 kwi 11:58
an: ACB=α−6=24, pisze z komórki i niezbyt dobrze mi to wychodzi
25 kwi 11:58