Dla jakich wartości parametru p wielomian ma dokładnie jeden pierwiastek?
Piwok: Dla jakich wartości parametru p wielomian w(x)= x3 + x2(p+3) + 4px ma dokładnie jeden
pierwiastek?
I tu się pojawia moje pytanie. Czy dokładnie jeden pierwiastek, a pierwiastek wielokrotny
wielomianu to to samo?
Bo dokładnie jeden pierwiastek ma funkcja liniowa f(x)=x. Z kolei f(x)=xn również ma jeden
pierwiastek,ale n−krotny. Jakie powinny być założenia powstałej funkcji kwadratowej i
dlaczego?
22 kwi 18:42
xyz:
Δ<0 lub [ Δ=0 i x0=0 ]
22 kwi 18:58
Piwok: W odpowiedziach jest przedział p∊(1;9) wlasnie i w ogóle nie rozumiem skąd te liczby się
wzięły.
Ogólnie to rozumiem, że można to zadanie rozwiązać na 2 sposoby:
A. Δ<0
B. Δ=0 i x0=0
Czy ten drugi odpada?
22 kwi 19:06
Piwok: A, nie zauważyłem odpowiedzi, dziękuję
22 kwi 19:07
Basia: w tym drugim chyba wyjdzie sprzeczność, ale nie liczyłam
22 kwi 19:10
Piwok: Tak, wychodzi sprzeczność.
Domyślam się, że ten przedział w odpowiedziach to niedopatrzony błąd
22 kwi 19:14
Basia:
p2+6p+9−16p <0
p2 − 10p +9 <0
Δ=100 − 36 = 64
p1 = (10−8)/2 = 1
p2 = (10+8)/2 = 9
p∊(1;9)
odpowiedź jest dobra
22 kwi 19:27
iryt:
x*(x2+(p+3)x+4p)=0
x=0 lub x2+(p+3)x+4p)=0
1) x=0 i Δ=(p+3)2−16p<0
p2−10p+9<0
Δp=64
p1=1 lub p2=9
p∊(1,9)
2) Jeżeli x=0 spełnia równanie : x2+(p+3)x+4p)=0 to
4p=0, p=0
wtedy istnieje drugie rozwiązanie x=−3
Zatem
dla p∊(1,9) równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie
22 kwi 19:34
Piwok: Oki dziękuję wszystkim za pomoc, już wszystko rozumiem
22 kwi 19:54