wredulus_pospolitus:
Zanim zaczniesz rozwiązywać zwróć uwagę, że:
1)
t = x
2 ; t > 0 (aby mogły być cztery rozwiązania)
t
2 − (3m + 4)t + (m
2+5) = 0
związku z tym, otrzymasz cztery rozwiązania: x
1, x
2, x
3, x
4 takie, że
x
12 = x
42 oraz x
22 = x
32 czyli −x
1 = x
4 oraz −x
2 = x
3
skoro ma to być ciąg arytmetyczny to:
| | r | | r | |
x3 = x2 + r = −x2 −> x2 = − |
| ; x3 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3r | | 3r | |
x4 = x1 + 3r = −x1 −> x1 = − |
| ; x4 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3r | | r | | r | | 3r | |
więc rozwiązania MUSZĄ być równe: − |
| ; − |
| ; |
| ; |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |