Rozwiąż równanie trygonometryczne.
Ursus: Rozwiąż równanie sinx/2+cosx/2=√2*sinx
Próbowałem to zrobić ale czegoś zapewne nie widzę. Dzięki z góry za pomoc.
22 kwi 16:26
wredulus_pospolitus:
a co to jest sin
x/2
22 kwi 16:27
Ursus: płowa x, powinny być nawiasy przy x/2
22 kwi 16:28
wredulus_pospolitus:
chyba chodzi ci o sin(x/2)

to było nie dawno
warto zapamiętać takie przekształcenie (jeżeli nie ma tego na tablicach wzorów):
| | √2 | | √2 | |
sin(a) + cos(a) = √2*( |
| sin(a) + |
| *cos(a)) = |
| | 2 | | 2 | |
=
√2*(cos(45
o)sin(a) + sin(45
o)cos(a)) =
√2sin(45+a)
22 kwi 16:30
wredulus_pospolitus:
niedawno*
22 kwi 16:31
Ursus: Tak, o to chodziło, szukałem takiego zadania ale nie znalazłem (może za mało szukałem?) i w
tablicach tego nie ma. Dzięki wielkie.
22 kwi 16:33