ud
a47: Uzasadnij, że dla żadnej liczby naturalnej n liczba n2+6n+2 nie jest podzielna przez 4
22 kwi 14:54
wredulus_pospolitus:
1) n = 1
1 + 6 + 2 = 9 = 4*2 + 1
n = 2
4 + 12 + 2 = 18 = 4*4 + 2
2) n = k
k2 + 6k + 2 ≠ 4m
3) n = k+2
(k+2)2 + 6(k+2) + 2 = k2 + 6k + 2 + 4k + 4 + 12k ≠ 4m + 4(4k + 1) = 4(m+ 4k+1)
22 kwi 15:11
Maciess: Można jakoś inaczej? Taki pomysł
n(n+6)+2
I rozważyć 4 sytuację
n=4k (szczególny kiedy n podzielny przez 4)
n=4k+1
n=4k+2
n=4k+3
Taki sposób by przeszedł?
22 kwi 15:17
a47: Wystarczy chyba rozpatrzeć 2 sytuacje kiedy n jest liczbą parzysta i nieparzystą, wtedy dla obu
i tak by wyszło, więc dla każdego n zostanie to udowodnione
22 kwi 15:22
a47: Twój sposób jednak też by przeszedł myślę, bo to też rozważenie każdego przypadku
22 kwi 15:26
ICSP: n2 + 6n + 2 = (n + 3)2 − 7
Jak wiadomo n2 ≡ 0 v 1 mod 4 , więc (n +3)2 − 7 ≡ 1 v 2 mod 4
22 kwi 16:54