Oblicz pole powierzchni bryły obrotowej otrzymanej przez obrót sześciokąta forem
maturzystka: Oblicz pole powierzchni bryły obrotowej otrzymanej przez obrót sześciokąta foremnego o boku a
wo ół prostej zawierającej bok szeciokąta.
Wydawało mi się, że pole to będzie pole powierzchni bocznej walca o promieniu a i wysokości a,
plus 6 stożków o promieniu 0,5a i tworzącej a, ale wychodzi inna odpowiedź...
22 kwi 10:25
Jerzy:
Bo to są dwa stożki ścięte.
22 kwi 10:47
Jerzy:
Poza tym promień walca to 1/2a
22 kwi 10:48
Jerzy:
A nie,promień walca to wysokość trójkąta równobocznego o boku a
22 kwi 10:49
Eta:

Powstała bryła składa się z dwóch przystających stożków ściętych
z wydrążonymi małymi stożkami oraz z walca
R=2h(Δ równob,)=a
√3 , r= 0,5R = U{ap:3}}{2} i l=a i H
w=a
P(bryły) = 2P
b(st,ściętych)+2p
b( małych stożków)+P
b (walca)
P(bryły)= 2*πl(R+r)+2πrl+2πRH =......................
P(bryły)= 6πa
2√3
===============
22 kwi 11:35
maturzystka: Dziękuję! już to widzę
22 kwi 11:45