dr
kruk: W pudełku znajdują się 4 kostki do gry: 3 sześcienne (ze ścianami ponumerowanymi liczbami od 1
do 6) i jedna czworościenna (ze ścianami ponumerowanymi liczbami od 1 do 4). Losowo wybrano
kostkę, wykonano nią 3 rzuty i w wyniku tych 3 rzutów otrzymano trzy razy jedynkę. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wybrana kostka była kostką czworościenną?
Zrobiłem to tw. Bayesa i wyszło mi 9/68 a powinno 9/17. Gdzie jest błąd?
B1 − wylosowanie szesciennej kostki
B2 − wylosowanie czworosciennej kostki
A − wylosowanie trzech jedynek
z tw. o praw. całk.
| | 1 | | 1 | | 17 | |
P(A)=P(A|B1)*P(B1)+P(A|B2)*P(B2)= |
| + |
| = |
| |
| | 288 | | 256 | | 2304 | |
Z tw. Bayesa
| | P(A|B2)*P(B2) | | | | 9 | |
P(B2|A)= |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 68 | |