Suma wartości bezwzględnych
Frank: Znajdź wszystkie liczby naturalne n, dla których równanie
|x| + |x+1| + |x+2|+...+|x+n| = n
posiada rozwiązanie
22 kwi 07:44
jc: |x|+|x+n|=n dla x∊[−n,0], dla innych x mamy więcej.
Wynika stąd, że suma pozostałych składników powinna być równa zero,
co jest możliwe tylko w przypadku jednego składnika.
Zatem rozwiązania istnieją tylko dla n=0, 1, 2.
|x|=0 dla x=0
|x|+|x+1|=1 np. dla x=−1/2
|x|+|x+1|+|x+2|=2 dla x=−1.
22 kwi 08:08
Frank: Przepraszam nie do końca rozumiem, czemu rozpatruje Pan/Pani trzy przypadki
22 kwi 09:57
jc:
|a|+|b|≥|a−b|, nierówność trójkąta
|x|+|x+n| ≥ n
|x+1|+|x+2|≥1
Dlatego dla n≥3 równanie nie ma rozwiązania, lewa strona ≥ n+1.
Dla n=0,1,2 równanie ma rozwiązanie, co pokazuję podając przykłady.
22 kwi 18:54