zadanie ciągi
ekm: Suma pierwszych dwóch wyrazów pewnego monotonicznego, nieskończonego ciągu
geometrycznego wynosi 5/4, a suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 4/3. Wyznacz
zbiór liczb naturalnych n>(bądź równe)1, dla których spełniona jest nierówność:
|S−Sn|>1/384
22 kwi 00:55
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 4 | | 4 − 3a1 | |
S = a1 |
| = |
| −> 3a1 = 4 − 4q −> q = |
| |
| | 1−q | | 3 | | 4 | |
| | 5 | |
a1 + a2 = a1*(1+q) = |
| −> a1*(8 − 3a1) = 5 −> 3a12 − 8a1 + 5 = 0 −> a1 = 1 |
| | 4 | |
(więc q = 1/4) lub a
1 = 5/3 (więc q = −1 co odpada, bo wtedy ciąg nie jest monotoniczny)
Dalej chyba sobie poradzisz, prawda?!
22 kwi 01:41
ekm: Wkradł się jeden błąd w tym rozwiązaniu, jeśli a1=5/3 to q=−1/4, ale to bez znaczenia w sumie,
jeśli a1=1, q=1/4 to teraz co podstawić do tej nierówności? S znamy, ale Sn nie. Nie za bardzo
orientuje się
22 kwi 15:54
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1−qn | | qn | | an+1 | |
S − Sn = a1* |
| − a1 |
| = a1 |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−q | | 1−q | | 1−q | |
(moduł olewam bo q<1)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 > |
| = |
| = |
| |
| | 512 | | 29 | | 2*44 | |
22 kwi 15:59
wredulus_pospolitus:
albo po prostu podstawiasz do wzoru:
| 4 | | 1 − (1/4)n | | 1 | |
| − 1* |
| > |
| |
| 3 | | 3/4 | | 384 | |
ale osobiście wolałbym zrobić jak 15:59
22 kwi 16:02
wredulus_pospolitus:
całkiem możliwe z tym q = −1/4 ... robiłem to późno w nocy i już nie do końca myślałem
22 kwi 16:03
ekm: dziękuję za pomoc i podziwiam za chęć robienia matematyki o 1 w nocy
22 kwi 16:27
wredulus_pospolitus:
niektórzy czytają, nie którzy filmiki oglądają, a ja przeglądam forum matematyczne gdy ....
'siedzę na tronie'
22 kwi 16:34