geom analityczna
ekm: Wyznacz wszystkie wartości współczynników a i b, dla których prosta y = ax + b jest
prostopadła do prostej x − 3y + 6 = 0 i ma co najmniej jeden punkt wspólny z okręgiem
o:(x−1)2+(y−2)2=10
pierwsza prosta nazwana l. al=−3
22 kwi 00:28
Maciess: x−3y+6=0
prostopadła do niej y=−3x+b
Wstaw za y do równania okregu.
22 kwi 00:37
Maciess: Wyjdzie ci równanie kwadratowe. b potraktuj jako parametr. Zeby miało przynajmniej jednen punkt
wspolny równanie musi mieć co najmniej jedno rozwiązanie. Czyli warunek Δ≥0
22 kwi 00:39
==:
a= −3
l: y=−3x+b ⇒ 3x+y−b=0 d≤r , r=
√10 S(1,2)
|b−5|≤10
dokończ .....
22 kwi 00:44