.
sylwiaczek: prosze o wytlumaczenie granicy w punkcie
jesli w mianowniku wychodzi 0 to jakos sie robilo na osi zeby wiedziec czy jest +
∞ czy −
∞
i prosze o wytlumaczenie tej osi, kiedy od ktorej strony zaczynac itd
np. mam obliczyc granice z funkcji:
21 kwi 20:25
wredulus_pospolitus:
a)
W(x) = x
2 − 3x − 12
W(5) = 25 − 15 − 12 = −3
więc
| | W(x) | | −3 | | −3 | |
limx−>5+ |
| = [ |
| = [ |
| ] −> −∞ |
| | (5−x)2 | | (0−)2 | | 0+ | |
| | W(x) | | −3 | | −3 | |
limx−>5− |
| = [ |
| = [ |
| ] −> −∞ |
| | (5−x)2 | | (0+)2 | | 0+ | |
analogicznie drugi przykład
21 kwi 20:34
wredulus_pospolitus:
jako, że mianownik jest podnoszony do kwadratu to 'wyrażenie w mianowniku' będzie tożsame z 0+
(czyli nieskończenie małą, ale dodatnią liczbą)
21 kwi 20:35
sylwiaczek: a mozesz mi na osi to narysowac?
21 kwi 20:36
21 kwi 20:50
sylwiaczek: ale mi chodzi o wytlumaczenie to na osi... tak to umiem liczyc
21 kwi 20:57
iteRacj@:
| | x2−3x−12 | | −2 | |
limx−>5 |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | (x−5)2 | | 0+ | |
21 kwi 22:06