r
tars: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie
3x3 + (m − 1)x − m = 0
ma dokładnie dwa pierwiastki rzeczywiste. Dla otrzymanych wartości m wyznacz te pierwiastki.
21 kwi 17:04
xyz: na pewno to równanie jest dobrze przepisane?
21 kwi 18:42
Leszek: Δ= (m−1)2 +12m > 0⇔ m2 +10 m −1 >0 ,
21 kwi 19:18
xyz: ale tam jest 3x3; równanie trzeciego stopnia
21 kwi 19:19
Jerzy:
@Leszek, to wielomian 3 − go stopnia.
21 kwi 19:20
Leszek: Ok , sorry nie zauwazylem !
21 kwi 19:25
xyz: to mi się wydaje za trudne, dlatego pytam czy dobrze przepiane,
bo podejrzewam, że miało być 3x2
wtedy będzie tak jak napisał Leszek
21 kwi 19:30
tars: rzeczywiście, pomyłka, jednak niezmieniająca stopnia wielomianu
powinno być
x3+(m−1)x−m=0
21 kwi 19:31
tars: to co podałem wyżej na 100% jest ok
21 kwi 19:34
Leszek: Dla x= 1 otrzymujesz : 1 +(m−1) −m = 0 , tozsamosc
Dokoncz !
21 kwi 19:36
tars: Jedyne co udało mi się wymyśleć, to to, że skoro są 2 pierwiastki , to jeden z pierwiastków
będzie zdublowany.
Czyli równanie będzie mozna zapisać :
a−pierwiastek
b−drugi pierwiastek
f(x)=(x−a)2(x−b)=0
21 kwi 19:37
tars: @Leszek nie chodzi mi o to, zeby rozwiązać to zadanie, tylko wiedzieć co mam zrobić i co
zauważyć, żeby je rozwiązać
21 kwi 19:39
Leszek: Podalem Ci jeden pierwiastek , podziel i otrzymasz warunek na drugi pierwiastek !
21 kwi 19:41
ICSP: x
3 + (m − 1)x − m = 0
| | m − 1) | | m | | 1 | |
Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 = 0 ⇒ m = −2 v m = |
| |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
21 kwi 19:46
tars: f(x)=(x−1)(x2+x+m)
i teraz, w drugim nawiasie :
delta>0 a jednym z rozwiązań jest x=1 (wtedy x=1 sie dubluje) lub :
delta=0 i miejscem zerowym (zdublowanym) jest x≠1
dobrze?
21 kwi 19:56
ABC:
dobrze
21 kwi 19:59
Leszek: Dla m = −2 sa trzy rozne pierwiastki , x=1 , x= −1 , x= 2
21 kwi 20:03
ABC:
Leszek jesteś pewien?
21 kwi 20:05
Leszek: Sorry , dla m = −2 , x= 1 , x=1, x= −2 , pomylilem znaki , zdarza sie !
21 kwi 20:10