Całka oznaczona
kana:

Jak obliczyć tą całkę?
21 kwi 16:46
Jerzy:
Przez pdstawienie: √ex − 1 = t
21 kwi 17:27
Leszek: Lub : e
x − 1 = t
2 ⇒ e
x dx = 2t dt , oraz e
x = t
2 +1
| | 2t2 dt | | t2 + 4 − 4 | |
Czyli ∫ |
| = 2 ∫ |
| dt = .... |
| | t2 +4 | | t2 +4 | |
21 kwi 19:24
Jerzy:
Jakie „ lub” ? Przecież podstawiasz to samo.
21 kwi 19:27
Leszek: Tak ,ale uczniowie niepotrzebnie obliczaja pochodna z pierwiastka , a to pochodna funkcji
zlozonej
ktorej nie ma w szkole sredniej .
21 kwi 19:29
Mariusz:
Bez pochodnej funkcji złożonej zostaje nam liniowość całki
i całkowanie przez części bo nie będziemy w stanie
wyprowadzić wzoru na całkowanie przez podstawienie
21 kwi 22:14