Wyznaczyć medianę, wartość przeciętną, wariancję zmiennej losowej X
Ewa99: Wyznaczyć medianę, wartość oczekiwana, wariancję zmiennej losowej X
| | ⎧ | 1/2x2 dla |x|>1 | |
| f(x)= | ⎩ | 0 w.p.p |
|
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego wartość oczekiwana i wariancja dla tej funkcji nie
istnieją?
21 kwi 16:37
Leszek: Czy to jest funkcja : f(x) = (1/2) x2 ? ?
21 kwi 19:44
Adamm:
@Leszek
inaczej nie byłaby to gęstość
21 kwi 20:02
Adamm:
| | 1 | |
E|X| = ∫R |x|f(x) dx = 2 ∫1∞ |
| dx = ∞ |
| | 2x | |
więc wartość oczekiwana nie istnieje
skoro wartość oczekiwana nie istnieje, to tym bardziej wariancja
21 kwi 20:04
Leszek: Ale nie jest spelniony warunek normowania , czyli ∫ f(x) dx = 1 ? ? ?
21 kwi 20:21
Adamm:
jest spełniony
21 kwi 20:23