maclaurin
adidas: Napisać pierwsze 3 składniki wzoru Maclaurina dla funkcji (1+x)
1/3 z resztą Lagrange'a R3 i
oszacować R3 dla 0<x≤0,1. Jakim ułamkiem zwykłym jest przybliżenie liczby 1,1
1/3 otrzymane
przy pominięciu reszty R3?
To co mam do tej pory:
Wzór
| | 1 | | 2 | | 10 | |
f(x)= 1 + |
| *x − |
| *x2 + |
| *x3 + R3 |
| | 3 | | 9 | | 18 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 10 | | 1 | | 57 | |
1,11/3= 1 + |
| * |
| − |
| * |
| + |
| * |
| = 1+ |
| |
| | 3 | | 10 | | 9 | | 100 | | 18 | | 1000 | | 1800 | |
sprawdzilem na kalkulatorze zgadza się
Problem mam z resztą R3