Ostrosłup prawidłowy trójkątny
olofek: Dzień dobry, odświeżam takie zadanie gdyż nie mogę nigdzie znaleźć do niego odpowiedzi a nie
jestem pewien moich obliczeń oraz metody:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym pole podstawy jest równe 43–√, a miara kąta nachylenia
krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest cztery razy mniejsza od miary kąta płaskiego
ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość
ostrosłupa.
19 kwi 17:14
olofek: Pole podstawy jest równe 4√3 *
19 kwi 17:15
Mila:

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym pole podstawy jest równe 4
√3,
a miara kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest cztery razy mniejsza
od miary kąta płaskiego ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa.
Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość ostrosłupa.
| | a2√3 | |
1) PΔABC=4√3⇔ |
| =4√3⇔a=4 |
| | 4 | |
2)
| | 2 | | 4√3 | | 4√3 | |
|AE|=2√3, |OC|= |
| * |
| = |
| , |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
W ΔSOC:
3)
W ΔSEB:
| | |EB| | | 2 | |
sin2α= |
| , k = |
| |
| | k | | sin2α | |
4)
| 2 | | 4√3 | | 2 | | 4√3 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| sin2α | | 3cosα | | 2 sinα*cosα | | 3cosα | |
5) W ΔSOC:
| | 1 | | 4 | | 16√3 | |
V= |
| *4√3* |
| = |
| |
| | 3 | | √13 | | 3√13 | |
===============
6)
| | 2√3 | | 4 | |
h2=|EO|2+H2⇔h2=( |
| )2+( |
| )2 |
| | 3 | | √13 | |
| | 1 | | 10√39 | |
Pc=4√3+3* |
| *2* |
| |
| | 2 | | 39 | |
=================
No nie wiem, czy nie pomyliłam się ?
19 kwi 21:19
Mila:
W P
c pomyłka.
| | 1 | | 10√39 | |
Pc=4√3+3* |
| *4* |
| |
| | 2 | | 39 | |
19 kwi 22:10
olofek: Wyszło mi tak samo, ale nie byłem pewien moich wyników, więc ważne dla mnie było aby ktoś to
jeszcze przeliczył, dziękuję bardzo.
19 kwi 23:39
olofek: Dodam tylko że liczyłem z tw. cosinusów długość krawędzi bocznej. Z trójkąta ABS
16=2b2−2b2*cos(4alfa)
cos alfa wyznaczyłem tak jak Mila, z trójkąta SOC.
20 kwi 18:28
olofek: I w zadaniu pytają o pole boczne, nie całkowite.
20 kwi 18:29