matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tryg
F[Sendnud]:
cos36’cos18’sin18’= ? 1/4cos18’ 1/2cos18’ 1/4sin18 1/2sin18 Proszę o wytłumaczenie
19 kwi 17:07
Jerzy:
1
1
sin18cos18 =
sin(2*18) =
sin36
2
2
1
1
1
1
sin36cos36 =
sin72 =
sin(90 − 72) =
cos18
2
4
4
4
19 kwi 17:16
Jerzy:
1
1
1
Upss ...
sin(72) =
sin(90 − 18) =
cos18
4
4
4
19 kwi 17:21
F[Sendnud]:
Dziękuję
19 kwi 19:28