kw
Michał: dla jakich wartosci parametru m równanie x2 − x + m − m2=0 posiada dwa różne pierwiastki
których różnica jest większa równa od 3 i mniejsza równa od 5 oraz których suma odwrotności
jest mniejsza równa od −0,5?
19 kwi 13:46
Michał: nie rozumiem dlaczego warunek mus wygladać tak:
3≤|x1 − x2|≤5
skąd ta wartośc bezwględna ?
19 kwi 13:49
ZKS:
x
2 − x + m − m
2 = 0
| | 1 | | 1 | |
x2 − x + |
| − (m2 − m + |
| ) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )2 − (m − |
| )2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
(x − m)(x + m − 1) = 0
| | 1 | |
x = m ∨ x = 1 − m ∧ m ≠ 1 − m ⇒ m ≠ |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
3 ≤ |m − 1 + m| ≤ 5 ∧ |
| + |
| ≤ − |
| . |
| | m | | 1 − m | | 2 | |
19 kwi 13:54
Adamm:
żeby nie dzielić przez 0, m−m
2 ≠ 0 ⇒ m∉{0, 1}
Δ = 1−4m+4m
2 = (1−2m)
2 > 0 ⇒ m ≠ 1/2
| | 1 | | 1 | |
5≥|x1−x2|≥3, |
| + |
| ≤−0,5 |
| | x1 | | x2 | |
25 ≥ (x
1+x
2)
2−4x
1x
2 ≥ 9
25 ≥ 1−4m+4m
2 ≥ 9
5 ≥ |2m−1| ≥ 3 ⇒ m∊[−2, −1]∪[2, 3]
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| ≤−0,5 ⇒ |
| ≤−0,5 ⇒ (m−m2+1)2 ≤ 1 |
| x1 | | x2 | | m−m2 | |
⇒ −1 ≤ m
2−m−1 ≤ 1 ⇒ 0 ≤ m(m−1), (m−2)(m+1) ≤ 0
⇒ m∊[−1, 0]∪[1, 2]
([−2, −1]∪[2, 3])∩([−1, 0]∪[1, 2])\{0, 1/2, 1} = {−1, 2}
19 kwi 14:00
Michał: dziękuję
19 kwi 14:04
ZKS:
W sprawie pytania:
moduł jest dlatego, ponieważ w treści nie jest powiedziane dla jakiej różnicy ma być spełniona
ta nierówność. Skąd wiadomo, czy różnica ma wyglądać x1 − x2, czy może x2 − x1?
Wartość bezwzględna załatwia tę sprawę, ponieważ |x1 − x2| = |x2 − x1|.
Mam nadzieję, że to rozwiąże dalsze wątpliwości.
19 kwi 14:09
Michał: tak, tak wszystko jasne
19 kwi 14:10