zbiory
iteRacj@:
Mam zdefiniowane następująco dwa zbiory:
1/ {<x,Y>∊ℛ✖ℙ(ℛ): x≥0 ∧ ∀y∊Y (x=y2)}
2/ {<x,Y>∊ℛ✖ℙ(ℛ): x≥0 ∧ ∀y(y∊Y⇔x=y2}
Staram się zobaczyć różnicę między nimi.
Czy to jest poprawne rozumowanie, że elementami zbioru z punktu
1/ są pary m.in. <2,{√2}>, <2,{−√2}>, <2,∅>
2/ są <2,{√2}>, <2,{−√2}> ale <2,∅> nie jest ?
18 kwi 23:45
xyz:
1.
to może być para <2, {√2}>
2.
to musi być para <2, {−√2, √2}>
bo do Y należą wszystkie y takie, że x=y2
19 kwi 22:37
iteRacj@:
Dziekuję za odpowiedź. Przeanalizuję to wieczorem i ewent. będę pytać dalej.
20 kwi 10:55