Równanie trygonometryczne.
cardi bardi: Rozwiąż równanie: 2sinx+3cosx=6 w przedziale (0, 2π).
| | π | | π | |
4cos |
| * 3cos( |
| −2x)=6 |
| | 2 | | 4 | |
| | π | |
cos |
| =0, zatem równanie nie ma rozwiązań. |
| | 2 | |
Czy jest to rozwiązane poprawnie?
18 kwi 21:56
ICSP: nie jest.
Chociaż wynik dobry.
18 kwi 22:12
cardi bardi: Czyli nie mogę używać wzorów na sumę funkcji trygonometrycznych kiedy mam przy sinusie czy
cosinusie jakieś cyfry?
18 kwi 22:14
Eta:
sinx≤1 i cosx≤1
zatem 2sinx+3cosx ≤ 2+3≤5 ≠6
równanie sprzeczne
18 kwi 22:14
ICSP: Oczywiście, że nie.
Przecież 2x + 3y to nie jest to samo co x + y.
18 kwi 22:17
cardi bardi: Dziękuję Wam za wskazówki!
18 kwi 22:18
RubikSon: Racja, wynik jest dobry, ale można posłużyć się zbiorem wartości tych funkcji.
Jeżeli sinx ∊<−1;1>, to 2sinx ∊<−2;2>
Analogiczne z funkcją cosinus
cosx∊<−1;1>, to 3cosx∊ <−3;3>
Teraz obliczamy równanie dla maksymalnych wartości tych funkcji
2sinx + 3cosx = 6
max=2 + max=3 =6
2+3<6
Z tego wynika, że równanie nie ma rozwiązań.
18 kwi 22:20