Trygonometria
Ola: Oblicz sumę :Cos1 +cos2+cos3+....+cos357+cos358+359
18 kwi 20:53
Jerzy:
Będzie łatwiej, jak na końcu będzie cos359.
18 kwi 20:56
Ola: Tak dokładnie ma być cos359
18 kwi 20:59
Ola: Tak dokładnie ma być cos359
18 kwi 20:59
Ola: Tak dokładnie ma być cos359
18 kwi 21:00
Eta:
cos1o+cos181o= cos1o−cos1o=0 ( dale już nie piszę stopni ,ale Ty zapisz
cos2+cos182= cos2 −cos2=0
:
:
:
cos179+cos359= −cos1+cos1=0
i zostaje cos180o= −1
to wynik.. =
18 kwi 21:08
Aleksis: Dziękuję ❤️
18 kwi 21:31
daras: i nagle Oleńka stała sie Alexis

czyżby zdała maturę ?
18 kwi 21:44
Mariusz:
Można znaleźć tę sumę przez zaburzanie
22 kwi 17:07
Eta:
Jeszcze nie było "burzy"
22 kwi 18:28
22 kwi 20:23
Basia:
Mariusz zlituj się, to szkoła średnia
22 kwi 20:26
Mariusz:
Ja w szkole średniej miałem dany gotowy wzór do udowodnienia przez indukcję
22 kwi 20:30
Basia: ja też, ale to było tak dawno, że wstyd się przyznawać
indukcję chyba Kluzik−Rostkowska wyrzuciła z programu rozszerzenia
22 kwi 20:45
Mariusz:
∑
0ncos(nx)+cos((n+1)x) = 1 + ∑
i=0ncos((n+1)x)
∑
0ncos(nx)+cos((n+1)x) = 1 +∑
i=0ncos(nx)cos(x)−∑
i=0nsin(nx)sin(x)
(1−cos(x))∑
i=0ncos(nx) + sin(x)∑{i=0}
nsin(nx) = 1 − cos((n+1)x)
∑
0nsin(nx)+sin((n+1)x) = 0 + ∑
i=0nsin((n+1)x)
∑
0nsin(nx)+sin((n+1)x) = ∑
i=0nsin(nx)cos(x) + ∑
i=0ncos(nx)sin(x)
−sin(x)∑
i=0ncos(nx)+(1−cos(x))∑
i=0nsin(nx) = −sin((n+1)x)
(1−cos(x))∑
i=0ncos(nx) + sin(x)∑{i=0}
nsin(nx) = 1 − cos((n+1)x)
−sin(x)∑
i=0ncos(nx)+(1−cos(x))∑
i=0nsin(nx) = −sin((n+1)x)
(1−cos(x))(1−cos(x))∑
i=0ncos(nx) + (1−cos(x))sin(x)∑{i=0}
nsin(nx) = (1−cos(x))(1 −
cos((n+1)x))
sin(x)sin(x)∑
i=0ncos(nx) − sin(x)(1−cos(x))∑{i=0}
nsin(nx)=sin(x)sin((n+1)x)
(1−2cos(x)+cos
2(x)+sin
2(x))∑
i=0ncos(nx)=(1 − cos(x))(1 − cos((n+1)x))+sin(x)sin((n+1)x)
(2−2cos(x))∑
i=0ncos(nx)=(1 − cos(x))(1 − cos((n+1)x))+sin(x)sin((n+1)x)
| | (1 − cos(x))(1 − cos((n+1)x))+sin(x)sin((n+1)x) | |
∑i=0ncos(nx) = |
| |
| | 2−2cos(x) | |
| | 1 − cos((n+1)x) − cos(x)+cos((n+1)x)cos(x)+sin((n+1)x)sin(x) | |
∑i=0ncos(nx) = |
| |
| | 2−2cos(x) | |
| | 1 − cos(x) + cos(nx) − cos((n+1)x) | |
∑i=0ncos(nx) = |
| |
| | 2−2cos(x) | |
cos(A+B)=cos(A)cos(B)−sin(A)sin(B)
cos(A−B)=cos(A)cos(B)+sin(A)sin(B)
(cos(A+B) − cos(A−B)) = −2sin(A)sin(B)
A+B=n
A−B=n+1
2A=2n+1
2B = −1
| | x | | (2n+1)x | |
=2sin( |
| )sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | | x | |
1−cos(x)=cos2( |
| )+sin2( |
| ) − (cos2( |
| )−sin2( |
| )) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 − cos(x) + cos(nx) − cos((n+1)x) | |
∑i=0ncos(nx) = |
| |
| | 2−2cos(x) | |
| | | | x | | x | | (2n+1)x | | 2sin2( |
| ) + 2sin( |
| )sin( |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
∑i=0ncos(nx) = |
| |
| | | |
| | | | x | | (2n+1)x | | sin( |
| ) + sin( |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
∑i=0ncos(nx) = |
| |
| | | |
23 kwi 14:10