5
Mokry: log3 x = −0,25
log3 x481
18 kwi 18:52
Mokry: Oblicz:
log3 (x4 / 81 )
Wynik to −5 ?
18 kwi 18:53
18 kwi 18:55
Mokry: Hmm bo ja to rozpisałem tak że
log3 (x/3)4 = 4 log3 (x/3) = 4 log3 (log3 x − log3 3) = 4 log3 x − 4
i wtedy podstawiłem to −0,25 w miejsce log
18 kwi 19:01
Mokry: Tam tylko 4 przed nawiasem powinno być
18 kwi 19:03
Jerzy:
Podaj treść zadania, a nie swoje wynurzenia.
18 kwi 19:29
Mokry: Dany jest logarytm taki jak piszę, czyli log3 x = −0,25
OBLICZ:
takie wyrażenie: log3 (x4 / 81 ) , czyli cyfra 3 jest podstawą logarytmu, a
wyrażenie ( X4 / 81 ) jest liczbą logarytmowaną
18 kwi 19:41
Jerzy:
= 4* (log3x − log33) = .... i teraz podstawiaj.
18 kwi 20:32