podz
a47: Dlaczego jeżeli liczba jest podzielna przez 2 i 3 to jest podzielna przez 6(zawsze), ale już
jeżeli dzieli się przez 2 i przez 4 to nie zawsze jest podzielna przez 8 (np.12). Skąd się
biorą te detale?
18 kwi 18:41
mat: Wynika to z tego, że
NWW(2,3)=6
a
NWW(2,4)=4 [a nie 8]
NWW = najmniejsza wspolna wielokrotnosc
18 kwi 18:46
Jerzy: Bo 2 jest podzielnikem 4 , ale nie jest podzielnikiem 3.
18 kwi 18:46
a47: Zatem na co miałbym się powołac w zadaniu, w którym trzeba udowodnić podzielność przez 8, jeśli
nie znam cyfr liczby
18 kwi 20:34
Jerzy:
Jest tam kilka warunków.”Wygoogluj „ − warunek podzielności przez 8.
18 kwi 20:41
a47: Patrzyłem, nie są one zbytnio pomocne w zadaniach dowodowych. Jednak prawdą jest, że jeżeli
liczba ma dzielić się przez 8, to musi dzielić się przez 4 i 2, czyli możnaby było się na to
powołac?Bo w te stronę to działa
18 kwi 20:53
Jerzy:
Jak sam stwierdziłeś,dla 12 to nie działa.
18 kwi 20:58
a47: Ale 12 nie jest podzielna przez 8. A dla każdej liczby podzielnej przez 8 (8,16,24,32...)
prawdą jest, że musi ona dzielić się przez 2 i 4
18 kwi 21:00
a47: Gubie się w tym, bo jeżeli liczba ma być podzielna przez 8 to dzieli się przez 2 i 4, ale nie
każda liczba podzielna przez 2 i 4 jest podzielna przez 8. Niech ktoś wytłumaczy mi to
zjawisko
18 kwi 21:25
Satan: Rozkład na iloczyn liczb pierwszych.
12 = 4*3 = 22*3
Jak widać, niemożliwym jest otrzymanie liczby 8 w rozkładzie liczby 12, więc nie ma jak
podzielić 12 przez 8.
18 kwi 21:43
a47: Do tego do już doszedłem...
18 kwi 21:56
Satan: No i w czym dalej jest problem? Nie ma 8 w rozkładzie, to liczba nie jest podzielna przez 8.
18 kwi 23:08
ABC:
a47 ty rozumiesz co to jest warunek konieczny i warunek wystarczający?
18 kwi 23:10
Adamm:
a|c, b|c ⇔ NWW(a, b)|c
19 kwi 00:11
Adamm:
powiedzieć że liczba dzieli się przez 2 i przez 4 to dokładnie to samo
co powiedzieć że dzieli się ona przez 4
19 kwi 00:12
a47: true shit
20 kwi 18:56