Logarytmy
Mokry: Co ja mam zrobić z tą 18?
Oblicz:
4 log4 18
18 kwi 17:10
Jerzy:
Bez tablic lub kalkulatora się nie obejdzie.
18 kwi 17:19
Jerzy:
Po prostych przekształceniach dojdziesz do postaci: A + log23
18 kwi 17:25
janek191:
| | 1 | |
4 log4 18 = 4 log22 18 = 4* |
| log2 18 = 2 log2 ( 2*9) = |
| | 2 | |
= 2*( log
2 2 + log
2 9) = 2*( 1 + log
2 3
2) = 2 + 2* 2*log
2 3 = 2 + 4 log
2 3
20 kwi 06:55
Mariusz:
log23 można policzyć cyfra po cyfrze w układzie dwójkowym
np w tablicach Mizerskiego jest ten sposób
20 kwi 15:13
Leszek: Po to wyprodukowano kalkulatory , zeby nie uzywac przestarzalych metod , wszystkie
tablice wartosci funkcji trygonometrycznych , logarytmicznych mozna policzyc
metoda np.szeregow , tak robiono w dziewietnastym wieku , ale w XXI to nie warto !
20 kwi 21:07