...
aga: Sprawdź, czy następujące pierścienie są izomorficzne:
a) R[x]/(x2+1) i C,
b) R[x]/(x2) i R2.
Proszę o pomoc.
18 kwi 15:17
jc: (a) tak
(b) jak definiujesz mnożenie w R2?
18 kwi 15:21
aga: A może jakieś uzasadnienie, bo odpowiedź tak niczego nie wnosi?
18 kwi 16:03
jc: Utożsamiasz wielomiany, których różnica dzieli się przez x1+1.
Każdy wielomian f możesz zapisać w postaci f=k*(x2+1) + ax+b.
Jako reperezentantów klas możesz więc wybrać wielomiany postaci a+bx.
Dodawanie jest oczywiste: (a+bx)+(c+dx)=(a+b)+(c+d)x.
Mnożenie: (a+bx)(c+dx)=ac+(ad+bc)x+bdx2,
ale x2+1 to dla nas zero, czyli x2=−1 i masz takie same działania, jak w C.
Porównaj sobie działania w Zn i Z/nZ.
18 kwi 16:16