Ciągi
_emDżi_: Pytanie.

A raczej prośba o wytłumaczenie..

Mam do zrobienia zapewne banalne zadanie, ale nie miałam nigdy ciągów i nie rozumiem tego. Czy
może ktoś powiedzieć jak zrobić takie zadanie.
Podaj ogólny wyraz a
n następujących ciągów.
a)1,−2,3,−4,5,−6,....
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) |
| , |
| , |
| , |
| , |
| ,...
|
| 2 | | 4 | | 6 | | 8 | | 10 | |
c)6,−6,6,−6,6,−6,6,....
Proszę o wytłumaczenie
kajko:
a) a
n= n*(−1){n+1)
bo ciąg jest przemienny więc
na przemian minus i plus otrzymasz podnosząc ( −1)
n+1
spr. dla n=1 mamy: 1*(−1)
2= 1
n=2 2*(−1)
3= −2
itd......
b) w mianownikach masz kolejne liczby parzyste ..... czyli postaci 2n
itd.....
C0 spróbuj teraz sama

podobnie jak w a)