Luka inflacyjna (Makroekonomia)
studentkaekonomii: W gospodarce zamkniętej z udziałem państwa potencjalny dochód narodowy (czyli dochód narodowy
przy pełnym wykorzystaniu czynników wytwórczych (PNNccp)) wynosi 1500. Autonomiczne wydatki
konsumpcyjne wynoszą 500, autonomiczne wydatki inwestycyjne 400, zaś autonomiczne wydatki
rządowe 150. Wiadomo ponadto, że krańcowa skłonność do konsumpcji wynosi 0,8. W gospodarce tej
nie występują podatki autonomiczne, zaś stopa opodatkowania wynosi 0,2.
Wyznacz wielkość luki inflacyjnej.
Poziom popytu globalnego w gospodarce z udziałem państwa:
APP = C + I + G
gdzie APP – popyt globalny w gospodarce, C – wydatki konsumpcyjne, I – wydatki inwestycyjne, G
– wydatki rządowe
Po podstawieniach powstaje wzór na poziom popytu globalnego w gospodarce zamkniętej z udziałem
państwa z podatkami (wprowadzenie podatku modyfikuje równanie popytu globalnego, bo C=
Ca+ksk*(Y−t*Y) ):
APP=Ca+ksk*(Y−t*Y)+Ia+Ga
gdzie Y – dochód narodowy, ksk – krańcowa skłonność do konsumpcji, t – stawka podatkowa, Ca –
autonomiczne wydatki konsumpcyjne, Ia – autonomiczne wydatki inwestycyjne, Ga – autonomiczne
wydatki rządowe
Luka inflacyjna= APP − PNNccp
Rozwiązanie:
APp= 500+0,8(Y−0,2Y)+400+150=500+800−160+400+150=1690
Ponieważ dochód narodowy przy pełnym wykorzystaniu czynników produkcji wynosi 1500, łączny
popyt globalny w gospodarce przewyższa poziom potencjalnego dochodu narodowego. Znaczy to, że
w gospodarce występuje luka inflacyjna w wysokości 190.
Mam problem, bo nie mam pojęcia skąd w tym działaniu: APp=
500+0,8(Y−0,2Y)+400+150=500+800−160+400+150=1690 wzięło się 800−160, bo ja przyjęłam że
Y=1500, ale to nie wychodzi 800−160, tylko 960

?
Bardzo proszę o pomoc
Z góry dziękuję i pozdrawiam