funkcje
a: Dla jakich wartości parametru p∊R równanie x4+(2p−4)x2+p2−1=0 ma dwa różne
rozwiązania?
18 kwi 13:53
Jerzy:
Trzeba podstawić : x2 = t
Teraz równanie kwdratowe musi mieć albo:
a) jedno rozwiazanie dodatnie
b) dwa rozwiaznia przeciwnych znaków
18 kwi 13:57
a: rozumiem,a z czego wynika dwa rozwiazania przeciwnych znakow?aby sie nie powtarzaly
rozwiazania?
18 kwi 14:08
Jerzy:
Nie. Jeśli istnieje jedno t > 0 , to x1 = √t oraz x2 = −√t,
a jeśli istnieją dwa t1 > 0 i t2 < 0 , to drugie odpada, bo nie istnieje pierwiastek
kwadratowy z liczby ujemnej.
Przy podstawieniu: x2 = t , musimy załozyc: t ≥ 0 ( w tym zadaniu t > 0 )
18 kwi 14:12
Mokry: Założenie: x2 = t
t2 + (2p−4)t + p2 −1 =0
a= 1
b= (2p−4)
c= (p2)−1
1. Delta > 0
2. x1*x2 < 0 Ze wzorów Vieta
Odpowiedź to część wspólna tych dwóch warunków
18 kwi 14:13
Jerzy:
@Mokry ... to nie jest kompletne rozwiazanie.
18 kwi 14:17
Mokry: @Jerzy a co jeszcze brakuje ?
18 kwi 14:18
Jerzy:
podpunkt a) z 13:57
18 kwi 14:26
PW: Można spojrzeć tak:
Wielomian po lewej stronie jest funkcją parzystą, tak więc każde rozwiazanie dodatnie x
0 ma
"bliźniacze" rozwiązanie (−x
0)
Wymaganie "równanie ma dwa rozwiązania" oznacza jedno rozwiązanie dodatnie i automatycznie
drugie rozwiązanie ujemne.
Wniosek: Równanie musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie dodatnie.
Po podstawieniu t=x
2 mamy
(1) t
2 + (2p−4)t + (p
2−1) = 0
Δ = 4p
2−16p+16−4p
2+4 = −16p+20 = 4(−4p+5)
| | 5 | |
Co najmniej jedno rozwiązanie równania (1) istnieje gdy −4p+5≥0 czyli p≤ |
| . |
| | 4 | |
Rozwiązanie (jedno!) musi być dodatnie, a więc
| | −2p+4−2√−4p+5 | | −2p+4+2√−4p+5 | | 5 | |
|
| < 0 i |
| > 0, p≤ |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
−p+2 <
√−4p+5 i
√−4p+5 > p−2.
| | 5 | | 3 | |
Skoro p≤ |
| , to p−2 ≤ − |
| , a więc druga z nierówności jest prawdziwa. Pierwsza |
| | 4 | | 4 | |
nierówność ma obie strony nieujemne, a więc jest równoważna nierówności
p
2−4p+4 < −4p+5
p∊ (−1, 1)
Bardzo nagmatwałem?
18 kwi 16:24
a: Od tych wnioskow z nierownosciami musiałem trochę pomyśleć,ale fajnie rozwiazane, dzięki
wszystkim
18 kwi 16:48