sinusy
Joanna: Kąt α jest ostry i tg α = 2.
Oblicz:
sin α − cos αsin α + cosα =
18 kwi 13:25
Joanna: Zaraz podam wynik jaki mi wyszedł i proszę o sprawdzenie
18 kwi 13:25
Jerzy:
| | tgα − 1 | | 2 − 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | tgα + 1 | | 2 + 1 | | 3 | |
18 kwi 13:26
Joanna: 13 ?
18 kwi 13:28
Joanna: dokładnie tak mi wyszło
18 kwi 13:28
Jerzy:
Musisz jeszcze umieć uzasadnić, dlaczego mozemy podzielić przez cosα , oraz dlaczego
mianownik nie moze sie zerować.
18 kwi 13:30
Joanna: Bo kąt alfa jest ostry ?
18 kwi 13:56
Joanna: Dzielimy przez cosinus, aby otrzymać tangens
18 kwi 13:57
Jerzy:
Tak, jeśli kat jest ostry, to cosα jest różny od zera i suma sinα + cosα jest też rózna od
zera.
Ponadto jeśli tgα = 2 ( istnieje), to cosα nie moze byc równy zero.
18 kwi 13:59
Joanna:
18 kwi 14:19