zad
matużysta: Czy jak mam zadanie typu: Rozwiąż x2+2x+1=0, to moge zrobić tak:
x2+2x=−1 (jak zmieniam strone to zmieniam znak)
x+2=−1 (dzieląc przez x)
x=−1−2
x=−3
17 kwi 22:12
Eta:
Brednie ... takie jak i matu
żysta
17 kwi 22:16
17 kwi 22:18
matużysta: dzięki
17 kwi 22:22
PW: Ale trzeba powiedzieć, że język matematyczny ma opanowany:
jak zmieniam strone to zmieniam znak
Z tego wzglendu zwalniam cię od pisania komętaży do wykonywanych operacji.
17 kwi 22:27
ICSP: Z dzielenia też lepiej zwolnić.
17 kwi 22:40
ABC:
podziel ze mną łoże, to ci je pomnożę
17 kwi 22:44
Eta:
17 kwi 23:31
janek191:
Dla matużysty

x
2 + 2 x + 1 = 0
(x + 1)
2 = 0
x + 1 = 0
x = − 1
======
20 kwi 06:49
Mariusz:
Błąd miał podczas dzielenia
Nie podzielił obustronnie
Poza tym jego sposób postępowania nie doprowadziłby do wyniku
20 kwi 15:10
Jerzy:
A jakim prawem mógł dzielić obustronnie ?
20 kwi 16:06
uczen: Tu widac efekty pracy i strajku nauczycieli matematyki ! ! ! Oby tak dalej ! ! !
20 kwi 19:53
dambyldor: A mówią, że kto pyta nie błądzi...
Nie wiem skąd w was tyle agresji @PW @ICSP
przecież nie każdy musi być orłem matematycznym. Od tego chyba jest to forum, żeby zadawać
pytania?
@PW Lepiej się czujesz jak kogoś zgnoisz?
A co do tematu, gdy dzielisz równość przez x to dzielisz obustronnie. x
2+2x=−1 /x to
20 kwi 20:29
iteRacj@:
@dambyldor na tym forum można zadawać pytania i można udzielać odpowiedzi.
Każdy sam decyduje, jakie pytanie zadaje i sam decyduje , jakiej udziela odpowiedzi.
Nikt nie ma obowiązku zachwycać się ani pytaniami, ani odpowiedziami.
Akurat dużo częściej krytykowane są odpowiedzi niż pytania.
Tutaj akurat ktoś się nudził i wymyślił ten zapis z 22:12.
20 kwi 20:46
dambyldor: oczywiście, że każdy może robić co chce, równie dobrze może się tutaj zrobić kompletna anarchia
i pewnie nikt się tym nawet nie zainteresuje, moderatorzy przebywają tu niezwykle rzadko.
wolność i brak odpowiedzialności nie powinno jednak według mnie nikogo zwalniać z pewnych
moralnych, niepisanych zasad, np "nie naśmiewamy się z autorów głupich pytań", bo wydaje mi
się, że większym wstydem byłoby napisać coś takiego np. na sprawdzianie niż właśnie spytać
doświadczonych ludzi, no bo co jest w tym złego?
A swoją drogą, odnoszę wrażenie, że gdyby @PW zamieszczał wpisy takie jak niejednokrotnie
potrafi zamieścić, tyle że pod innym nickiem, to z góry zostałby sprawiedliwie zlinczowany.
Wydaje mi się, że sporo osób z "pomagających" na tym forum, wliczając ciebie, są w takich
sytuacjach bierni przez szacunek do niego za to, że ma cięty język, sporą wiedzę i jeszcze
większy staż na tym forum.
Oczywiście, żeby potem nie było, podkreślam − to tylko moja opinia.
20 kwi 21:03
iteRacj@:
Moderatorzy są na tym forum bardzo często, teraz również.
Nadal uważam, że ktoś zrobił sobie żart, zadając takie pytanie i wybierając taką pisownię
nicka.
20 kwi 21:16
ABC:
dambyldor, ty jesteś z tych co na złodzieja będą mówić "robi zakupy inaczej"
a PW nazywa rzeczy po imieniu
precz z poprawnością polityczną!
20 kwi 21:20
dambyldor: @ABC
1 zdanie − nie bardzo rozumiem, do czego to aluzja? Mi ten temat nie wygląda na prowokację, a
autor na prowokatora.
Sęk w tym, że jeśli PW jest nauczycielem (na tym forum ich sporo), to prawdopodobnie po zadaniu
klasie pytania, czy wszystko zrozumiałe, następuje długa cisza, bo nikt pewnie nie ma chęci
zostać zwyzywanym przez owego pana od glupoli.
Ośmieszać ludzi na tym forum za niewiedzę, to tak jak wyzywać otyłych ludzi na siłowni.
20 kwi 21:33
ABC:
jeżeli autor wątku nie jest trollem prowokatorem to istotnie jest upośledzony matematycznie i
uwaga PW była na miejscu − czasem trzeba człowieka mocno uderzyć żeby sobie uświadomił pewne
rzeczy, takie jest moje zdanie
20 kwi 21:47
Nadia: Hahah ale jaja i to w Wielkanoc 😂
21 kwi 15:30
ABC:
21 kwi 21:38