Tg
Joanna: Oblicz wartość wyrażenia tg2 α + tg5 α podzielone na tg3 α +1 jeżeli α=30°
17 kwi 22:06
Joanna: Jak to zacząć?
17 kwi 22:06
Joanna: Przyjąć tg 30° = pierwiastek z 3 na 3 ? I podstawiac do danej potegi?
17 kwi 22:08
Eta:
| tg2α+tg5α | | tg2α(tg3α+1) | |
| = |
| = tg2α |
| tg3α+1 | | tg3α+1 | |
dla α=30
o tg
230
o=..........
17 kwi 22:08
Joanna: A mogę od razu podstawiać ?
17 kwi 22:09
Eta:
Po co? chyba tak łatwiej ....jak podałam
17 kwi 22:10
Joanna: W sumie racja na to samo wyjdzie
17 kwi 22:11
Joanna: Twoim i moim sposobem wyszło to samo super

Twoim szybciej dziękuję
17 kwi 22:13
Eta:
Czas na maturze "droższy od pieniędzy"
17 kwi 22:14