Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w danym przedziale
somarita: f(x)= −
13x
3−
12x
2+2x+4 w przedziale <−3,3>
max wyszło dla f(1) a minimum f(−2) z tym, że wynik minimum mi się nie zgadza z odpowiedzią,
próbowałam na kilka sposobów i nic

pomoże ktoś? bardzo ładnie proszę
17 kwi 21:20
Jerzy:
A jak to liczyłaś ?
17 kwi 21:22
somarita: pochodną , jej miejsca zerowe i na podstawie ekstremum
17 kwi 21:23
ICSP: f(1) = 31/6
f(−2) = 2/3
f(3) = −7/2
f(−3) = 5/2
17 kwi 21:23
somarita: tak dla f(1) jest max i jest to 31/6, a w odp dla minimum jest −10/3 i to mnie wprowadza w błąd
bo z żadnej liczy z przedziału mi tak nie wyszło
17 kwi 21:26
Jerzy:
A dlaczego nie policzyłaś f(3) ?
17 kwi 21:26
somarita: dla żadnej całkowitej
17 kwi 21:27
somarita: no dla f(3) też nie wychodzi
17 kwi 21:28
ICSP: i nie wyjdzie.
Podałem Ci 4 wartości.
Wystarczy wybrać największa i najmniejszą z nich.
17 kwi 21:37
somarita: no wiem jakie są wyniki, wolałam się upewnić czy wszystko zrobiłam dobrze, bo jak wiadomo
człowiek bezbłędny nie jest a jak widać w książkach też znajdują się błędy w takim razie.
dziękuje za pomoc
17 kwi 21:40