Sin cos
Joanna: cos α = 23 sin α
sin α = ?
cos α = ?
Podniosłam obie strony do kwadratu.
Zastosowałam jedynkę trygonometryczną i nie wyszedł mi wynik...
17 kwi 19:40
ICSP: bywa i tak.
Z jedynki trygonometrycznej:
sin
2x + (2/3 sinx)
2 = 1
sin
2x + 4/9 sin
2x = 1
sin
2x [ 1 + 4/9] = 1
| | 3 | | −3 | |
sinx = |
| v sinx = |
| |
| | √13 | | √13 | |
i odpowiednio :
| | 2 | | −2 | |
cosx = |
| v cosx = |
| |
| | √13 | | √13 | |
17 kwi 19:44
Joanna: I tak mi wychodzi a odpowiedzi są inne
17 kwi 19:59
Joanna: Może błąd w odpowiedziach mają
17 kwi 20:02
ICSP: | | 2 | |
zobacz czy jeżeli przemnożysz sinus z odpowiedzi przez |
| to otrzymasz cosinus z |
| | 3 | |
odpowiedzi.
Jak nie to w odpowiedziach jest błąd.
Jak tak to błąd jest w moich obliczeniach.
Proste sprawdzenie.
17 kwi 20:03
Joanna: Skąd 23 ?
17 kwi 20:10
Joanna: Aa ok rozumiem
17 kwi 20:11