optymializacyjne
kasia: Rozpatrujemy odcinki równoległe do osi OY, których jeden koniec leży na wykresie f(x)=−2/x,
x<0, a drugi koniec leży na wykresie g(x)=−(x−2)2, x należy do R.
Oblicz długość najkrótszego takiego odcinka.
Punkty to A(x,−2/x); B(x, −(x−2)2)
ale mam problem z długością AB...
17 kwi 17:38
wredulus_pospolitus:
a na czym polega Twój problem?
17 kwi 17:45
wredulus_pospolitus:
jako, że x<0
|AB| =
√( −2/x + (x−2)2)2 = f(x)
17 kwi 17:48
kasia: pogubiłam się z tymi pierwiastkami i kwadratami, więc wychodziło coś dziwnego, ale już
ogarniam, dzięki!
17 kwi 18:00