oo
ix: Na bokach AB , BC i CA trójkąta ABC wybrano odpowiednio punkty K, L i M w ten sposób, że
|BK | = |BL | i |CL | = |CM|. Okrąg opisany na trójkącie KLM przecina bok AB tego trójkąta w
punkcie N takim, że |AN | < |AK|.
Udowodnij, że |AN|=|AM|.
17 kwi 13:40
Mila:
17 kwi 21:05
Eta:

∡y=180
o−2β , ∡z=180
o−2α to ∡x= 2α+2β−180
o
∡α+γ+β=180
o ⇒γ=180
o−(α+β)
czworokąt NKLM jest wpisany w okrąg
z warunku wpisania czworokąta w okrąg : ∡ k =α+β
to ∡w= 180
o−(α+β) =
γ
to ∡u= 180
o−x −γ = 180
o−2α−2β+180
o − 180
+α+β=180
o−(α+β)=
γ
zatem ∡u=∡w więc ΔANM jest równoramienny
czyli |AN|=|AM|
==============
c.n.w.
17 kwi 21:16