Problem z deltą, zadanie z parametrem
JulekMatma: Siemka wariaty, mam problem z zadaniem z parametrem. Czy ja jestem jakiś nienormalny czy tutaj
delta zawsze jest ujemna?
Zad.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie x2−2(m+1)x+2m2+5m+4=0 ma
dwa różne rozwiązania tych samych znaków x1,x2 spełniające jakiś tam warunek blablabla (wiem
jak to zrobić tylko nwm czemu wychodzi mi delta ujemna xd, czy ktoś to może zweryfikować)
17 kwi 12:12
Jerzy:
Δ = [−2(m+1)]2 − 4(2m2 + 5m + 4) = 4m2 +4m + 4 − 8m2 − 20m −16 = −4m2 − 16m −12
= −4(m2 + 4m + 3) i nie jest stale ujemna.
17 kwi 12:19
JulekMatma: Jakim cudem Ci z [−2(m+1)]2 wyszło 4m2+4m+4, chyba raczej 4m2+8m+4
17 kwi 13:05
Jerzy:
Faktycznie, moja pomyłka i rzeczywiście wychodzi,że wyróżnik jaest zawsze ujemny.
17 kwi 13:10