sin(x/2) + cos(x/2) = sqrt2 *sin(x)
trygonometria: | | x | | x | |
sin( |
| ) + cos( |
| ) = sqrt2 *sin(x) |
| | 2 | | 2 | |
No generalnie zadanie potężne i próbowałem z różnych własności ale wydaje mi się że tylko
chodzę w kółko.
Generalnie doszedłem do czegoś takiego:
założenie:
dla d = sinx,
8d
4 − 4
√2d
3 − 6d
2 + 4
√2d − 1 =0 <−− to jest dobrze bo sprawdziłem na desmosie no
ale
sobie wyznaczać pierwiastki to można przez wieki więc to chyba nie jest zbyt efektywna metoda.
Ma ktoś inny pomysł? z jakichś własności zamiast wyznaczania pierwiastków tego równania.
warto zauważyć:
17 kwi 10:52
trygonometria: ok już mam rozwiązanie
17 kwi 11:12
trygonometria: a jednak nie xd
doszedłem jedynie do postaci
2sink*(sink + cosk(1−2
√2sink)) = 0
no ale w sumie to to samo wychodzi
17 kwi 11:17
Jerzy:
| | π | |
Wykorzystaj wzór: sinx + cosx = √2sin( |
| + x) |
| | 4 | |
17 kwi 11:35
Mila:
| | x | | x | |
sin |
| +cos |
| =√2 sinx /:√2 |
| | 2 | | 2 | |
| √2 | | x | | √2 | | x | |
| *sin |
| + |
| *cos |
| =sinx |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sinx *cos |
| +sin |
| *cosx=sinx |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | π | | π | | x | |
cos( |
| x+ |
| )=0 lub sin ( |
| − |
| )=0 |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 4 | |
dokończ
17 kwi 20:21
Jerzy:
sin(π/4 + x/2) = sinx
i chyba sobie poradzisz dalej.
17 kwi 20:26