Ciąg arytmetyczny
Konrad: Znajdz a1 i r ciągu arytmetynczego,w którym:
a3*a5= −8
a3+a7= −2
Prosze o dokładne rozwiązanie :c
17 kwi 09:44
Mokry: | ⎧ | (a1+2r)*(a1+4r)=−8 | |
| ⎩ | (a1+2r)+(a1+6r)=−2 |
|
z drugiego równania wyznaczasz a1, czyli: 2a1+8r=−2
a1=−1−4r
podstawiasz a1 do pierwszego równania:
((−1−4r)+2r) * ((−1−4r)+4r)=−8
po obliczeniu lewej strony wychodzi
1+2r=−8
więc r=
−92
Teraz możesz obliczyć a1 z wcześniej ułożonego równania, zatem : a1 = −1−4*(
−92)
a1= 17
Sprawdzenie: a3= 8 , a5=−1 8*(−1)=−1
a7= −10 8−10=−2
17 kwi 10:10
Mokry: W sprawdzeniu miało być −8 oczywiście, jakaś pomyłka się wkradła
17 kwi 10:12