sinusy
Joanna: tg α = 2
sin α − cos αsin α + cos α
Czy wyjdzie 13 ?
17 kwi 07:57
iteRacj@: tak, 1/3
17 kwi 08:05
6latek: Pytanie .
czy mozna sobie tak swobodnie podzielic przez cosα?
Jesli tak to dlaczego ?
czy nalezy zrobic zalozenie sinα+cosα≠0
17 kwi 09:05
ABC:
6latek można bo skoro tg α=2 , to cos α różny od zera
17 kwi 09:36
ite:
IMO dobrze jest zadać takie pytanie i mieć świadomość, kiedy założenia są konieczne.
Dla dowolnego kąta trzeba je zrobić, żeby mieć pewność, że tangens, z którego będziemy
korzystać, istnieje oraz że dzieląc, nie dzielimy przez 0.
Dla podanego tutaj kąta tangens istnieje, skoro przyjmuje wartość 2.
tg α=2 ⇒ sin α=2*cos α
więc również warunek sin α+cos α≠0 ⇔ sin α≠−1*cos α jest spełniony
i żadne dodatkowe założenia nie są potrzebne.
17 kwi 10:21
Joanna: To zła odpowiedź ?
17 kwi 10:56
Joanna: :(
17 kwi 11:20
ite:
Odpowiedź 1/3 jest prawidłowa (i nie są potrzebne żadne dodatkowe założenia).
17 kwi 12:03
Joanna: aaa super
17 kwi 12:12