Prawdopodobieństwo warunkowe
topson: Mógłby ktoś wytłumaczyć, nie rozumiem tego bardzo... z góry dziękuję
zad 1
Liczba x jest wybierana losowo z przedziału (0, 1). Wiadomo, że wybrano x ≥ 1/2. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że wybrano x ≥ 7/8?
odp: 1/4
zad 2
Trzy razy rzucono monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania wyniku reszka−
orzeł−reszka, jeżeli wiadomo, że wypadły dwie reszki?
odp: 1/3
16 kwi 22:52
ABC:
czego nie rozumiesz, to prawdopodobieństwo warunkowe, pełno tego w internecie rozwiązanego
16 kwi 23:19
topson: No drugie jest chyba tak:
| | 3 | |
P(B) = |
| − 3 warianty odpowiadające |
| | 8 | |
| | 1 | |
P(A∩B) = |
| − czemu akurat 1/8? Bo jest 8 wariantów wyrzucenia? |
| | 8 | |
| | P(A∩B) | | 1 | | 8 | | 1 | |
P(A|B) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(B) | | 8 | | 3 | | 3 | |
Ale pierwsze? Nie wiem jak zdefiniować P(A∩B) i P(B)
17 kwi 13:50
ABC:
pierwsze to prawdopodobieństwo geometryczne jeszcze potrzebne jest, akurat wyjściowy przedział
masz o długości 1 to wiele roboty nie ma
17 kwi 13:57
topson: Dobra już rozumiem to pierwsze, kurna jakie to łatwe....
Dzięki wielki
17 kwi 14:04