planimetria
Mo:

Hej

W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC|=|BC|, podstawa |AB|=x.
Na ramionach AC i BC tego trójkąta wybrano odpowiednio punkty M i N
w taki sposób, że MN || AB i |MN| = (|AM|+|BM|)/3. Przyjmując, że
kąt MNB=α wyznacz długość |MN| w zależności od x i od kąta α.
Moje pytanie: czy ma ktoś może odpowiedź do tego zadania, albo dla rozrywki chce sobie
policzyć?
W skrócie: ja skorzystałam raz z twierdzenia sinusów dla trójkąta ENC, by wyznaczyć "w", a
następnie z podobieństwa ΔSBC ~ ΔENC.
Mój wynik:
|MN| =
x1−3cosα
Jako "k" oznaczam odcinek |MN|, jako "o" oznaczam
32k (z informacji podanej z tresci
zadania).
Pozdrawiam i miłego wieczoru chętnym.