Dany jest okrąg o równaniu x2+y2−8x=0. Z początku układu współrzędnych poprowadz
kasia: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2−8x=0. Z początku układu współrzędnych poprowadzono cieciwy
tego okregu.
Wyznacz zbiór wszystkich środków tych cieciw i narysuj ten zbiór.
16 kwi 21:57
kasia: już mam, dziękuję
16 kwi 22:04
jc: x2 czy x2?
Odpowiedzą jest okrąg x2+y2−4x=0.
16 kwi 22:12
Mila:

x
2+y
2−8x=0 ⇔
(x−4)
2−16+y
2=0
(x−4)
2+y
2=4
2
S=(4,0) r=4
P(x,y)− środek cięciwy AB
ΔAPS− Δprostokatny
|AS|
2=|AP|
2+|PS|
2
|AP|
2=x
2+y
2
|PS|
2=(4−x)
2+y
2⇔
4
2=x
2+y
2+16−8x+x
2+y
2
2x
2+2y
2−8x=0
x
2+y
2−4x=0
(x−2)
2+y
2=2
2 okrąg ośrodku S'=(2,0), r=2
16 kwi 22:14