Trygonometria
Joanna: Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tg α = 2 oblicz wartość wyrażenia:
4cosα−3sinα3cosα+5sinα
16 kwi 20:28
Eta:
Dzieląc licznik i mianownik przez cosα
| | 4−3tgα | |
tgα=2 i W= |
| = ........... |
| | 3+5tgα | |
16 kwi 20:30
Joanna: Nie rozumiem
16 kwi 20:31
Joanna: A gdzie znikł sinus?
16 kwi 20:31
Joanna: Przy odejmowaniu można dzielić?
16 kwi 20:33
wredulus_pospolitus:
licznik i mianownik Eta podzieliła przez cosα
16 kwi 20:34
wredulus_pospolitus:
| 4cosx − 3sinx | | | |
| = |
| = |
| 3cosx + 5sinx | | | |
| | | | 4 − 3tgx | |
= |
| = |
| = ... |
| | | | 3 + 5tgx | |
16 kwi 20:35
Joanna: Ale jak to podzielić?
16 kwi 20:35
Joanna: Można tak ?
16 kwi 20:35
wredulus_pospolitus:
to jest procedura 'odwrotna do skracania'
16 kwi 20:40
Joanna: Aaaaa ok
16 kwi 20:44
Eta:
16 kwi 20:44
Joanna: Wyszło mi − 213 jest ok?
16 kwi 20:44
Eta: ok
16 kwi 20:46