Dowod
s:

Udowodnij,że a
2−b
2=bc
∡ABC=β
∡ACB=α
∡CAB=2β
16 kwi 18:27
wredulus_pospolitus:

trudno udowodnić coś co nie jest prawdą
a = 1
b =
√3
c = 2
a
2 − b
2 = −2
≠ 2
√3 = b*c
16 kwi 20:18
wredulus_pospolitus:
fuck ... na odwrót kąty
to baw się z tw. cosinusów.
16 kwi 20:20
ABC:
przyjdzie Eta i zrobi z dwusiecznej

z tw.sinusów można ale trochę długie to jest
16 kwi 20:33
Eta:

Z podobieństwa trójkątów DAC i ABC
| a | | b+c | |
| = |
| ⇒ ................. a2 −b2=bc |
| b | | a | |
c.n.w.
16 kwi 20:36
wredulus_pospolitus:
Eta −−− a skąd masz podobieństwo DAC i ABC skoro masz inne kąty i długości boków
16 kwi 20:37
Eta: w
w ΔDAC kąty przy podstawie DC=a są β
i w ΔDBC kąty przy podstawie DB = b+c też β
16 kwi 20:39
Eta:
Słuszna uwaga

pomyłkowo wpisałam ABC ( sorry) a ma być DBC
16 kwi 20:41
Eta:
To zadanie było na forum "1500 , 2900" razy ( wystarczy poszukać
16 kwi 20:54
ABC:
tylko trzeba uważać bo były w obie strony implikacje dowodzone
16 kwi 20:55
Eta:
Nie jest to istotne , zachodzą w obie strony
16 kwi 21:01
s: Dzieki za pomoc
16 kwi 21:45