pochodna
Megi: mam zbadać czy istnieje pochodna funkcji w punkcie:
f(x)=| x
2 +3x| w x
0 = −3
więc robię tak:
| | f(x0 + Δx)− f(x0) | |
najpierw dla lim Δx−> −3− = |
| =lim Δx−> −3− = |
| | Δx | |
| | f(−3 + Δx)− f(−3) | | |f(Δx−3)2+3(Δx−3)|− |(−3)2+3*(−3)| | |
= |
| = |
| = |
| | Δx | | Δx | |
| | |4(Δx2−6Δx+9)|− 0 | | |4(Δx2−6Δx+9)| | |
= |
| = |
| i co teraz pomocy ? |
| | Δx | | Δx | |
16 kwi 16:44
Megi: tu juz podstawiam za Δx =−3?
16 kwi 16:46
Maciess: Ten zapis chyba nie jest poprawny
16 kwi 17:20
Maciess:
| | ⎧ | x2+3x dla x∊(−∞,−3)U(0,+∞) | |
| f(x)= | ⎩ | −x2−3x dla x∊<−3,0> |
|
i teraz pasuje liczyć granice lewo i prawostronne wg mnie
16 kwi 17:30
Megi: wyszło mi: dla −3− = −3 a dla −3+ = 3 czyli brak pochodnej
17 kwi 11:28