Rozwiąż nierówność
Fermi: Rozwiąż nierówność:
2|x−1|+1+22|x−1|+2>6
Podstawiłem 2|x−1| =t i wyszło mi że: t=−1+√5 i t=−1−√5 i podstawiłem
2|x−1|=−1+√5 i tutaj utknąłem. Nie wiem jak to sprowadzić do wspólnej podstawy.
Dodam że rozwiązanie ma wyjść x∊R−{1}
16 kwi 16:39
ICSP: 2|x − 1| + 1 + 22|x − 1| + 2 ≥ 21 + 22 = 6
Równość gdy |x − 1| = 0 ⇒ x = 1
więc ostatecznie x ∊ R \{ 1}
16 kwi 16:44
Mila:
Czy taka nierówność?
2|x−1|+1+22|x−1|+2>6
16 kwi 20:30
Fermi: Nie, jest tak jak napisałem.
2|x−1|+1 +22|x−1| +2>6
16 kwi 20:55
wredulus_pospolitus:
2t + t2 − 4 > 0
pierwiastki wyglądają dobrze
zauważ, że t = −1 − √5 Ciebie nie interesuje, bo t = 2a >0 dla dowolnego a
16 kwi 21:02
wredulus_pospolitus:
bzdura ... dla takiej postaci (20:55) będzie więcej 'odpadało' x'sów
rozwiązaniem byłoby x∊ R\{1} gdyby tam by nie było 6 tylko 0 po prawej stronie (co także ma
sens)
16 kwi 21:04
wredulus_pospolitus:
tfu ... gdyby było 5 a nie 6
16 kwi 21:04
Mila:
Zgadzam się z przedmówcą 21:04.
Podane rozwiązanie ( x∊R\{1} ) jest prawdziwe dla równania postaci z 20:30.
16 kwi 21:10