okregi
degie: Witam, ile tutaj wyjdzie w zadaniu nr7?
https://www.matemaks.pl/matura-podstawowa-kurs-czesc-44-zadania.html
Jak sobie wszystko rozrysowałem, i podzieliłem odpowiednio kąty, to wychodzi a=40stopni, bo
promień jest prostopadły do stycznej.
Ale słyszałem też, że jest jakaś zależność, że kąt środkowy jest 2x większy od kąta styczne z
cięciwą, czyli w tym przypadku byłoby 70. Jak to jest?
Dzięki za pomoc.
16 kwi 16:26
Hajtowy:
I tyle ma być

α = 40
o
16 kwi 16:35
degie: A co z tą zależnością kąta przy stycznej z kątem środkowym? Jak ona działa, bo pewnie coś
przekręciłem
16 kwi 16:38
Jerzy:
Nic. Kat ABC jest katem wpisanym opartym na tym samym łuku co kąt 140 i jego miara to 70o
16 kwi 16:41
degie: @Jerzy, czyli mógłbym to również zrobić z tej zależności tj;
Kąt ABC oparty na tym samym łuku co kąt środkowy, czyli ma 70 stopni. Kąt ostry przy trójkącie
140 stopni ma 20 stopni,więc:
70−20=50
50+a=90
a=40
Dobrze rozumiem?
16 kwi 16:45
Jerzy:
16 kwi 16:46