| 1 | ||
Wyznacz wartość sin4x + cos4x, wiedząc, że sinx + cosx = | ||
| 4 |
| 1 | ||
i teraz wiedząc, że sin4x + cos4x = | to: | |
| 4 |
| 1 | ||
sinx + cosx = | ||
| 4 |
| 1 | ||
(sinx+cosx)2 = | ||
| 16 |
| 1 | ||
1 + 2sinxcosx = | ||
| 16 |
| 15 | ||
2sinxcosx = − | ||
| 16 |
| 15 | ||
czyli sinxcosx = − | ||
| 32 |
| −15 | ||
wychodzi 1 − 2 * ( | )2 | |
| 32 |
| 225 | ||
czyli 1 − 2 * | ||
| 1024 |
| 225 | 287 | |||
i ostatecznie 1 − | czyli | |||
| 512 | 512 |
| 1 | ||
a4 + b4 = (a2 + b2)2 − 2(ab)2 = (a2 + b2) − | [ (a+b)2 − (a2 + b2)]2 | |
| 2 |
| 1 | ||
jeżeli przyjmiemy, ze a2 + b2 = 1 oraz a + b = | to dostajemy | |
| 4 |
| 1 | 1 | 1 | 15 | |||||
a4 + b4 = 1 − | [ | − 1]2 = 1 − | [ | ]2 = | ||||
| 2 | 16 | 2 | 16 |
| 152 | 29 − 152 | |||
= 1 − | = | |||
| 29 | 29 |